Javascript must be enabled to continue!

Portal

The positive influence of body positivity through a wrong message

19-09-2021 01:17

Μυρτώ Κανάκη

 

Χωρίς αμφιβολία τα social media πλέον δημιουργούν τάσεις, ενώ και είναι το μέσο που ο καθένας μπορεί να μιλάει χωρίς ενδοιασμούς. Ευτυχώς ή δυστυχώς οι άνθρωποι διαμορφώνουν τις απόψεις τους μέσω των social media, αλλά και στοιχεία του χαρακτήρα τους μέσα από δημοσιεύσεις, άρθρα, εικόνες, σχόλια που βλέπουν και διαβάζουν καθημερινά. Τα social media φιλοξένησαν ένα κίνημα το οποίο προϋπήρχε, αλλά η παρουσία του έγινε έντονη τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα: το body positivity. Ένα κίνημα που στόχος του είναι μέσα από τη δημοσίευση φωτογραφιών που απεικονίζουν το αληθινό σώμα με όλες τις ατέλειες και τις δυσμορφίες του, να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να καταρρίψουμε τα πρότυπα ομορφιάς. Στόχος του body positivity είναι να νιώσει ο καθένας όμορφος με τον εαυτό του και τα ελαττώματα του, χωρίς ντροπές. Να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να συνειδητοποιήσει πως κανείς δεν είναι αψεγάδιαστος, όσο και αν αυτό προβάλλεται συχνά στα social media.

Σε αυτό το κίνημα ήρθαν να απαντήσουν πολλοί επικριτές που θεωρούν ότι αυτές οι εικόνες χαλούν την αισθητική τους. Με αποκορύφωμα το βίντεο μιας κοπέλας, το οποίο απέσπασε εκατομμύρια προβολές στο οποίο μίλησε για την ντροπή που τις προκαλεί να βλέπει γυναίκες να προβάλλουν τις τρίχες, τις πανάδες, τις ραγάδες και γενικότερα τις ατέλειες τους. Ανέφερε ότι «χαλάει την αισθητική της» και καταδίκασε όλες εκείνες τις γυναίκες που νιώθουν ελεύθερες και σίγουρες  με τον εαυτό τους, είτε είναι ξυρισμένες είτε αξύριστες. Όπως ήταν επόμενο το μίσος υπήρξε έντονο και από την αντίρροπη πλευρά. Πλήθος κόσμου επιτέθηκε στη συγκεκριμένη κοπέλα με χυδαιότητες, ακόμα και απειλές για την ζωή της.

Όμως όπως κάποιος μπορεί να κυκλοφορεί και να ντύνεται όπως θέλει απαιτώντας τον σεβασμό από τον υπόλοιπο κόσμο, έτσι και η συγκεκριμένη κοπέλα μπορεί στα πλαίσια μιας δημοκρατικής κοινωνίας να έχει πλήρη ελευθερία λόγου και να διατυπώνει την άποψη της, ακόμα και αν αυτή είναι αντίθετη από την δική μας. Βέβαια, θεωρώ πως δεν θα έπρεπε να δοθεί τόσο μεγάλη σημασία και έκταση στα λεγόμενα της με αποτέλεσμα την δημοσιότητα που εισέπραξε, που πολύ πιθανόν ήταν και ο στόχος της από την στιγμή που δημοσίευσε το βίντεο. Πάντως αν αυτός ήταν ο σκοπός της σίγουρα τον πέτυχε, καθώς τα λεγόμενα της αναλώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφού έφτασαν ακόμα και σε τηλεοπτικές εκπομπές. Εκτός λοιπόν, των θετικών που μπορούν να προσφέρουν τα social media αποτελούν και ένα μεγάφωνο της ρητορικής μίσους, την αναπαραγάγουν και παράλληλα δημιουργούν μια συνεχή πόλωση μεταξύ των χρηστών.

Με αφορμή το συγκεκριμένο βίντεο, πολλές διάσημες γυναίκες του Instagram και όχι μόνο, απάντησαν με φωτογραφίες που απεικονίζουν τις ατέλειες τους, τις ραγάδες την κυτταρίτιδα για να κατατρίψουν τον ρατσισμό απέναντι στο φυσικό σώμα. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα θετικό πρότυπο για τα νέα παιδιά, ώστε να κερδίσουν αυτοπεποίθηση και να συνειδητοποιήσουν ότι οι τέλειες εικόνες δεν είναι αληθινές. Πολλές φορές οι νέοι νιώθουν μειονεκτικά έναντι της φωτογραφιών που κυκλοφορούν στα social media από διάσημα άτομα που θαυμάζουν. Αυτό το γεγονός καταγράφεται και από έρευνες, καθώς τα social media προκαλούν αισθήματα μειονεκτικότητας, κατάθλιψης και αποξένωσης. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει πως τελειοποιημένες εικόνες που βλέπουμε στα social media που παρουσιάζονται από κάποιους σαν αληθινές, προκαλούν σε ένα μεγάλο μέρος των ατόμων τάσεις στεναχώριας και κατάθλιψης, καθώς τις συγκρίνουν με τη δική τους ζωή.

Μια διάσημη influencer χαρακτήρισε το Instagram ως ένα μέσο που μπορεί εύκολα να παραπλανήσει και να δημιουργήσει μια τελείως λανθασμένη εντύπωση για το ποια είναι πραγματικά η αλήθεια πίσω από τις μονταρισμένες φωτογραφίες. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό οι επώνυμοι, οι instagrammers, οι influencers να προωθούν ένα τόσο σημαντικό κίνημα όπως το body positivity, προβάλλοντας και τις δικές τους προσωπικές ατέλειες, δίνοντας αυτοπεποίθηση στα άτομα που τους ακολουθούν και τους θαυμάζουν.




This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.

youtube facebook

NEWSLETTER



emailE-mail: info@sophism.eu